Možnost podaljšanja mirovanja pogodbe o zaposlitvi

26. 6. 2024 | Avtor: Tanja Bohl

Vprašanje:

Z zaposlenim delavcem imamo urejeno mirovanje pogodbe.

V pogodbi je navedeno samo, da pravice delovnega razmerja mirujejo za čas 31. 8. 2024, saj se delavec želi dodatno izpopolnjevati v tujini.

Opredelili smo, da med suspenzom pogodbe o zaposlitvi mirujejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja, ki so neposredno vezane na opravljanje dela. Med suspenzom pogodbe o zaposlitvi delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali če je uveden postopek za prenehanje delodajalca.

Delavec se ima pravico in dolžnost vrniti na delo najkasneje v roku petih (5) dni po prenehanju razlogov za suspenzu pogodbe.

Zanima nas, ali je mirovanje pogodbe časovno omejeno ali ne (v letih)? Zaposleni želi, da se mu mirovanje podaljša. Tudi delodajalec nima proti, da se mirovanje podaljša še za eno leto. Do sedaj je bilo mirovanje pogodbe za namen izobraževanja v tujini, ki pa se je zaključilo. Ker je vpis na inštrument, ki ga poučuje, majhen, ni razloga, da mu mirovanja ne bi podaljšali, saj bo morda naslednje leto vpis boljši in bo lahko poučeval. Druga možnost bi bila odpoved zaradi presežka, z odpravnino, kar pa zaposleni noče vsaj še eno šolsko leto.

Ali predpisi dovoljujejo mirovanje pogodbe v takih okoliščinah ali mora biti drugačen razlog za mirovanje (kot je bilo do sedaj izobraževanje)?

Odgovor:

Ali ste že naš naročnik? Prijavite se.

Nazaj