Vprašanja in odgovori

18. 5. 2023

Letni dopust - koriščenje iz preteklega leta

Zaposleni bi rad izkoristil preostanek lanskoletnega dopusta (2 tedna), tj. 2 tedna v kosu, da zadosti zakonski zahtevi. Vendar bi koriščenje dopusta pričel zadnji teden junija in nadaljeval v 1 teden julija. Vemo, da je treba lanskoletni dopust izkoristiti do konca junija. Zanima nas, ali lahko zaradi tega, ker začne ...

Samo za aktivne naročnike
18. 5. 2023

Izobraževanje od doma

Imamo sodelavca, ki bo izobraževanje spremljal od doma. Torej potnih stroškov ne bi imel. Kako napisati potni nalog v tem primeru? Ali je potrebno to prijavit Inšpektoratu kot delo na domu?

Samo za aktivne naročnike
17. 5. 2023

Ocenjevanje javnih uslužbencev - Kako se šteje 6-mesečno obdobje opravljanja dela v koledarskem letu, ko se delavca mora oceniti?

Kaj konkretno pomeni, da se pri postopku ocenjevanja ocenijo javni uslužbenci, ki so v prejšnjem koledarskem letu opravljali delo najmanj šest (6) mesecev?Ali to pomeni, da nekdo, ki se prvič zaposli v javnem sektorju z 1. 6. 2022, dobi v letu 2023 oceno za leto 2022? V našem primeru ...

Samo za aktivne naročnike
03. 5. 2023

Udeležba na 8-urnem izobraževanju za delavce, ki delajo za polovični delovni čas

Imamo dve delavki, ki delata za polovični delovni čas:prva je zaposlena samo pri nas za polovični delovni čas in nikjer drugje ne dopolnjuje delovne obveze do 40 ur na teden,druga ima pogodbo za določen čas za 20 ur/teden, za drugo polovico koristi pravico do skrajšanega delovnega časa zaradi ...

Samo za aktivne naročnike
04. 4. 2023

Koriščenje letnega dopusta delavca, ki dela krajši delovni čas zaradi bolniške

Imamo primer zaposlenega, ki je na bolniški že dlje časa (bolniška se v celoti refundira). V naslednjem mesecu bo delal 4 ure, preostale 4 ure pa bo na bolniški. Ali delavec, kateri dela po 4 ure, preostale 4 ure pa je na bolniški lahko koristi letni dopust?

Samo za aktivne naročnike
04. 4. 2023

Obveščanje sindikata o prerazporeditvi delovnega časa

Sindikate smo obvestili o podaljšanju neenakomerne razporeditve delovnega časa, ki pa se s podaljšanjem ne strinjajo. Ali smo dolžni upoštevati njihovo mnenje?

04. 4. 2023

Solidarnostna pomoč ob smrti delavca/ke - izplačilo partnerju

Ali je delodajalec v primeru smrti delavca/-ke, dolžan izplačati solidarnostno pomoč njegovemu bivšemu partnerju? V kolikor je odgovor da, v kolikšnem znesku?

Samo za aktivne naročnike
31. 3. 2023

Dodatki direktorjem v javnem sektorju

Ali se lahko obračuna dodatek za delo v nedeljo (v skladu z ZSPJS) direktorju višje strokovne šole, ki ni zaposlen po kolektivni, temveč po individualni pogodbi, ki je v nedeljo odpotoval na službeno pot in je trajala do srede?

30. 3. 2023

Uporaba kolektivne pogodbe

D.o.o. ima registrirano glavno dejavnost za katero velja KP med delavci in družbami drobnega gospodarstva. Vendar opravlja poleg osnovne dejavnosti še več drugih dejavnosti, ki niso glavne: na primer gostinska dejavnost in trgovinska dejavnost. Zanima nas katera KP velja za zaposlene pri tem d.o.o. - ali KP med delavci in ...

Samo za aktivne naročnike
28. 3. 2023

Javnost ocenjevanja delovne uspešnosti ravnatelja

Zanima me, ali se v svetu zavoda ocenjuje delovna uspešnost ravnatelja tajno ali javno ali je vseeno (odvisno, kako se predhodno). Kaj se zgodi, če glasujejo tajno in je kakšna ocena neveljavna ali nižje ocenjena od 100 %?Kako se na podlagi tega določi višina % izplačila na delovno uspešnost ravnatelja?

Samo za aktivne naročnike