Še eno podjetje, ki se je odločilo za 4-dnevni delovni teden

Novica z dne 09. 06. 2022

Zaposleni v novem podjetju Iva Boscarola bodo ob petkih ostajali doma.

Podjetje Boscarola uvaja krajši, le štiridnevni delovnik za enako plačilo, kot bi ga prejeli za 40 ur tedensko. Gre za dodatno motivacijo zaposlenih, pravi, a obenem poudarja, da skrajšanega delovnika ne morejo uvajati v vseh panogah. Možnost prostovoljnega prehoda na 30-urni delovnik je v koalicijsko pogodbo zapisala tudi nova vlada.

Od ponedeljka do četrtka od sedmih do treh popoldan, v petek pa kar doma. Takšen bo delovnik sedmih zaposlenih, ki bodo avgusta pričeli z delom v novem podjetju Iva Boscarola, Boscarol d. o. o.  "V štirih dneh se da veliko narediti. Ta delovnik bodo sicer imeli ljudje, ki delajo bolj umsko kot pa fizično," še pojasnjuje.

Zadovoljni zaposleni - dodaja - prinašajo tudi dobre rezultate . "In dandanes ljudi motivirati, da pridejo v službo dobre volje, da tisto, kar delajo, naredijo najboljše, je pogoj za to, da ste lahko ne samo uspešni, ampak da lahko pričakujete, da ste lahko boljši od konkurence," dodaja Boscarol.

A obenem poudarja: "V podjetjih, kjer so bolj odvisni od proizvodnje ali kakšnega servisa, se to ne da narediti." Poseben in predvsem krajši delovnik imajo tako pri nas kot v tujini tudi pri trgovcu Hofer, v povprečju delajo 30 ur tedensko, a pri tem opozarjajo, da zakonodaja v Sloveniji zaposlene za krajši delovni čas postavlja v neenakopraven položaj. "Naše podjetje že od nekdaj v prodaji in logistiki zaposluje praviloma izključno za skrajšan delovni čas (v povprečju za 30 ur na teden). Takšen zaposlitveni model imamo tako v Sloveniji kot v tujini, vendar zakonodajalec v Sloveniji zaposlene za krajši delovni čas postavlja v neenakopraven položaj. Pri Hoferju smo zato uvedli zaposlitveni model HOFER (po)polni delovni čas, ki omogoča zaposlitev za polni delovni čas ob hkratni krajši delovni obveznosti," pojasnjujejo

In prav to namerava nova vlada spremeniti. Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pravi: "Kar bi mi želeli storiti, je dvoje, prvo je, da se zakonsko določi, da so tudi krajši delovniki priznani kot pogodba za polni delovni čas, drugo pa je, da se delodajalce spodbudi, da začnejo to opcijo uporabljati."

Ob opozorilih iz gospodarstva, da krajšega delovnika povsod pač ne bo mogoče uvesti, pa miri, saj bi možnost 30-urnega delovnika bila povsem prostovoljna odločitev delodajalca. "Koalicijska pogodba v nobenem delu ne govori, da bi mi to uvajali kot obvezno," še dodaja.

In kdaj bodo na mizi prvi zakonodajni predlogi? Minister konkretno napove, da še letos.  

Vir: 24ur

Nazaj