3. Tradicionalni hackathon odprtih podatkov – Letošnja tema je podnebje

Novica z dne 26. 08. 2020

Agencija RS za okolje vabi k sodelovanju pri informacijskem izzivu, kjer lahko iščete odgovore na vprašanje: Kaj lahko danes naredimo, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije.

Se spomniš zadnjega belega božiča? Pomladi, ko so se prebujali popki, ki so se v nekaj tednih razvili v lepe in zdrave plodove in sadeže? Ali pa poletnih temperatur, ki si jih mirno lahko preživel v betonski džungli in brez klimatske naprave?

Pozimi se lahko sončimo, spomladi nas pretresajo mraz, žledolom, visoke temperaturne razlike, zadnjih nekaj poletij pa spremljajo dež in poplave ter na drugi strani neznosna vročina in suša, kar povzroča uničujoče nevihte in požare. Večkrat letno je prepovedano zalivanje vrtov ter pranje avtomobilov s pitno vodo. Slovenija je ena izmed redkih držav, kjer je vode v izobilju in kjer se še ne zavedamo problema pomanjkanja vode.

Sodeluj v informacijskem izzivu, v katerem bomo na osnovi odprtih podatkov Agencije za okolje in Direkcije za vode iskali odgovore na vprašanje; Kaj lahko danes naredimo, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije?

Poiščimo rešitve in odgovore skupaj! Vabimo te, da sprejmeš enega od izzivov na hackathonu »Življenje s podnebnimi spremembami«:

  1. Pomoč pri vzpostavitvi boljšega odnosa do vodnih zalog ter soočanje s sušo.
  2. Strateška igra podnebnih sprememb – kako blažti podnebne spremembe in kako se jim prilagajati.
  3. Soočanje s poplavami – da nas ne poplavi ter kam in kako z viški vode.

Hackathon bo potekal kot spletni dogodek (online) v sredo in četrtek, 26. in 27. septembra 2020 (urnik). Rok za prijave je 23. septembra 2020. Podrobnosti o hackathonu, izzivih, nagradah za najboljše rešitve in povezavo na spletno prijavo, ter še mnogo zanimivega, lahko najdeš na spletni strani.

Zakaj hackathon »Življenje s podnebnimi spremembami«?

V Sloveniji se je podnebje v zadnjih šestdesetih letih močno spremenilo. Povprečna temperatura zraka se je povišala za 2 °C, na zahodu države imamo manj padavin, manj je snega.

Vedno pogosteje se srečujemo z obema hidrološkima ekstremoma, s sušami in s poplavami.

Projekcije kažejo, da se bo podnebje tudi zaradi naših dejavnosti tekom stoletja še naprej spreminjalo. Vedno pogosteje se bomo soočali z daljšimi in močnejšimi vročinskimi valovi in s sušami.

Bolj pogoste bodo izjemno močne padavine, v zimskem času bomo imeli vedno manj snežne odeje.

Kako velike bodo te spremembe konec stoletja, je odvisno tudi od odločitve prav vsakega od nas.

Vir: Agencija RS za okolje

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.