Bruselj s svežnjema ukrepov za večjo konkurenčnost podjetij v EU

14. 9. 2023

Evropska komisija je predstavila predloga svežnjev ukrepov za olajšanje poslovanja evropskih malih in srednje velikih podjetij v trenutnem gospodarskem okolju ter ukrepov za zmanjšanje stroškov izpolnjevanja davčnih predpisov za velika čezmejna podjetja v EU. Z njimi naj bi okrepila konkurenčnost podjetij v uniji.

Kot so poudarili v Bruslju, mala in srednje velika podjetja, ki so ključni motor evropskega zelenega in digitalnega prehoda, predstavljajo 99 odstotkov evropskega gospodarstva, ob tem pa se zaradi kriz v minulih letih stalno soočajo z nepredvidljivimi dogodki in negotovostjo.

Evropska komisija je zato zasnovala sveženj ukrepov za olajšanje poslovanja evropskih malih in srednje velikih podjetij v trenutnem gospodarskem okolju, s katerim želi okrepiti njihovo dolgoročno konkurenčnost in zagotoviti poštene poslovne prakse na enotnem trgu.

"To bo naredilo mala podjetja bolj odporna in jim pomagalo prebroditi težke čase," je na predstavitvi ukrepov v Strasbourgu dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Med predlaganimi ukrepi je nova uredba o boju proti zamudam pri plačilih v gospodarskem prometu, ki uvaja strožjo časovnico, in sicer izplačilo najpozneje v 30 dneh. Z novo uredbo se odpravlja veljavno direktivo iz leta 2011 ter tudi druge dvoumnosti in pravne vrzeli v direktivi.

Prav tako je predvidena ustanovitev skupne osrednje pisarne davčne uprave za mala in srednje velika podjetja, ki poslujejo čezmejno. Delodajalci bodo tako lahko sodelovali le s tem organom, davčna pravila pa bodo enaka za vse. S tem naj bi se povečalo davčno varnost in poštenost, zmanjšalo stroške usklajevanja, preprečevalo izkrivljanje konkurence na trgu, hkrati pa zajezilo tveganje dvojnega ali previsokega obdavčevanja in davčnih sporov.

Evropska komisija je pripravila tudi ukrepe za izboljšanje trenutnega regulatornega okolja za mala in srednje velika podjetja, za poenostavitev administrativnih postopkov, povečanje investicij, zagotavljanje kvalificirane delovne sile in podporo rasti teh podjetij.

"Posledični prihranki in poenostavitve bodo več malih in srednje velikih podjetij spodbudili k širitvi prek državnih meja, s čimer bo ustvarjenih več delovnih mest za Evropejce," je na predstavitvi ocenil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Predlog svežnja ukrepov za zmanjšanje stroškov izpolnjevanja davčnih predpisov pa je pripravljen za velika čezmejna podjetja v EU, ki delujejo v več kot eni državi članici. Ti stroški naj bi se lahko z novimi pravili znižali do 65 odstotkov. Ob tem naj bi se delo olajšalo tudi davčnim organom, saj bodo davčna pravila jasnejša.

Podjetja, ki so del iste skupine, bodo namreč svojo davčno osnovo skladno s predlogom izračunala po enotnih pravilih. Davčne osnove vseh subjektov v skupini bodo združene v enotno davčno osnovo, davčna stopnja za vsako podjetje pa bo izračunana glede na njegovo poslovanje v zadnjih treh letih.

S tem bo odpadlo ukvarjanje s 27 različnimi nacionalnimi davčnimi sistemi, od katerih ima vsak svoja posebna pravila, kar je za podjetja tudi zelo drago, so poudarili v Bruslju. "To odvrača od čezmejnih naložb v EU, podjetja v EU pa v primerjavi s podjetji drugod po Evropi in svetu postavlja v slabši konkurenčni položaj," so dodali.

Vir: STA

Nazaj