Cene plina v Evropi na nov rekord

Novica z dne 07. 10. 2021

Cene plina v Evropi so zrasle za 25 odstotkov in dosegle nove rekordne vrednosti, potem ko je pred zimo vse več povpraševanja po tem energentu. Rusija za povišanje cen plina krivi Evropo.

Cene plina v Evropi še naprej rastejo kljub poročilom, da so se začela testiranja plinovoda Severni tok 2. Tekom dneva so se na nizozemskem vozlišču TTF novembrske terminske pogodbe povzpele nad 1600 dolarjev (1386 evrov) za 1000 kubičnih metrov. Cene za megavatno uro so na borzi ICE narasle na 145,19 evra, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

»Zima je za vogalom, zato vladata panika in strah,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik banke Commerzbank Carsten Fritsch. Visoke cene plina - tako kot nafte, ki je dosegla najvišje cene v zadnjih letih - so še okrepile svetovne skrbi zaradi inflacije.

Cene plina v Evropi in Združenem kraljestvu so se v sredo zvišale za več kot 25 odstotkov, predvsem zaradi povečanega povpraševanja pred zimo na severni polobli. Povpraševanje po plinu se je povečalo tudi v Aziji, posebno na Kitajskem. »Cene plina so dosegle nove najvišje cene, saj nezadostne količine zalog pred zimsko sezone povzročajo skrbi za novo rast inflacije in cen za potrošnike,« pa je povedal analitik podjetja XTB Walid Koudmani.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da je Evropa kriva za sedanjo energetsko krizo, potem ko so naraščajoče cene plina privedle do obtožb, da Moskva zavira dobavo z namenom ustvarjanja pritiska na Zahod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Delali so napake,« je Putin dejal na srečanju s predstavniki ruskega energetskega sektorja. Dodal je, da je eden od dejavnikov, ki vplivajo na cene, prekinitev dolgoročnih pogodb v korist takojšnjih poslov. »Izkazalo se je, da je ta politika napačna, in sedaj je to popolnoma očitno«.

Kritiki po navedbah AFP obtožujejo Moskvo, da namerno omejuje dobavo plina v Evropo, da bi skrajšala čas do začetka uporabe spornega plinovoda Severni tok 2, ki povezuje Rusijo in Nemčijo.

Toda Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je danes te trditve zanikal, še poroča AFP. »Treba je poudariti - vztrajamo, da Rusija nima in ne more imeti nobene vloge pri dogajanju na evropskem trgu plina,« je dejal Peskov. Dodal je, da »je Rusija izpolnila, še vedno izpolnjuje in bo še naprej odgovorno izpolnjevala vse svoje obveznosti iz obstoječih pogodb«.

Ruski energetski velikan Gazprom je sicer prejšnji mesec sporočil, da je bil projekt gradnje plinovoda Severni tok 2 v vrednosti 10 milijard evrov dokončan, v Kremlju pa so dodali, da bo njegovo odprtje pripomoglo k boju proti energetski krizi v Evropi.

Vir: STA

Nazaj