Evropska komisija prikimala 222-milijonski slovenski shemi za podporo podjetjem

Novica z dne 09. 07. 2020

Evropska komisija je odobrila 222 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa.

Ukrep, ki ga bo izvajala SID banka, je namenjen izboljšanju dostopa do zunanjega financiranja, kar bo podjetjem omogočilo, da nadaljujejo svoje dejavnosti v času in po zaključku zdravstvene krize.

Komisija je shemo odobrila v skladu z začasnim okvirjem za ukrepe državne pomoči v času koronavirusne krize, ki predvideva nekoliko razrahljana pravila na tem področju.

V okviru sheme, ki se sofinancira iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov, bo javna podpora zagotovljena s subvencioniranimi obrestnimi merami ali posojili in bo na voljo vsem podjetjem, so v sporočilu za javnost zapisali v Evropski komisiji.

Ta je ugotovila, da je slovenski ukrep v skladu s pogoji iz začasnega okvirja. Zapadlost posojil je namreč časovno omejena, prav tako je časovno omejen znesek posojil in ustreza predvideni ravni, so zapisali v Bruslju.

Kot so še pojasnili, se posojila nanašajo na nove naložbe in nove potrebe po obratnih sredstvih, slovenski organi pa so uvedli ukrepe, ki bodo skupaj z zavezami sodelujočih finančnih posrednikov zagotovili, da se pomoč dejansko prenese na končne upravičence.

Vir: STA

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.