STA novice / Evropska komisija odobrila 100-milijonsko slovensko shemo podpor zaradi koronavirusa

Novica z dne 18. 08. 2020

Evropska komisija je v petekodobrila 100 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, ter za raziskave, razvoj in proizvodnjo izdelkov v povezavi s koronavirusom, so sporočili iz Bruslja.

V okviru sheme bo podpora iz javnih sredstev zagotovljena s štirimi ukrepi. Prva dva bosta v obliki neposrednih nepovratnih sredstev in brezobrestnih posojil namenjena pomoči pri zagotavljanju likvidnosti malim in srednjim podjetjem.

Pri drugih dveh pa bo šlo za nepovratna sredstva podjetjem vseh velikosti za namene spodbujanja raziskav, razvoja in proizvodnje proizvodov v povezavi s koronavirusom.

Komisija, ki je pred tem že odobrila ključne ukrepe države za pomoč prebivalstvu in podjetjem zaradi koronske krize, je slovensko shemo odobrila odobrila v skladu s trenutno nekoliko razrahljanimi pravili o državnih pomočeh v EU.

Ugotovila je, da predvideni pogoji uporabe sredstev ustrezajo začasnemu okvirju državnih pomoči v povezavi. Pri prvih dveh ukrepih pomoč posameznemu podjetju ne bo presegla 800.000 evrov, pri drugih dveh ukrepih pa bo nepovratna pomoč pokrila pomemben del stroškov, rezultati raziskav pa bodo nediskriminatorno na voljo drugim akterjem v EU oz. v Evropskem gospodarskem območju.

Iz sporočila komisije ni razvidno, za katere programe natančno gre in kdo je oz. bo njihov izvajalec.

Vir: STA

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.