Urejanje carinskih formalnosti od 1. julija 2021

Novica z dne 14. 06. 2021

S 1. julijem 2021 bo ukinjena oprostitev plačila DDV-ja za uvoz blaga, vrednega do 22 EUR, iz tretjih držav. Blago, kupljeno v EU, bo glede DDV-ja enakopravno z blagom, kupljenim v tretjih državah in uvoženim v EU.

Če ste naslovnik poštne pošiljke, za katero je obvezna izvedba carinskih formalnosti, vas bo Pošta Slovenije obvestila (elektronsko ali po pošti), da boste dobili pošiljko, za katero morate na Portalu Uvoz izpolniti vse potrebne podatke za izvedbo carinskih formalnosti za sprostitev blaga v prosti promet. Če tega ne boste storili takoj, bo vaša pošiljka ob prispetju v Slovenijo predana v začasno skladišče, kjer vas bo čakala 15 dni. Če v tem času na Portalu Uvoz ne boste vnesli podatkov, potrebnih za izvedbo carinskih formalnosti, bodo pošiljko 16. dan poslali nazaj pošiljatelju.

Poleg obvezne izvedbe postopkov na Portalu Uvoz bodo z uvedbo spletnega plačila obračunanega DDV-ja ter drugih dajatev še dodatno skrajšali čas dostave. Dostop do spletnega plačila vam bodo omogočili po uspešni izvedbi carinskih formalnosti z elektronskim obvestilom. Če obračunanega DDV-ja in dajatev ne boste želeli plačila prek spleta, jih boste plačali ob vročitvi pošiljke.

Več informacij je na voljo na strani Uvozne dajatve - DDV, kjer je objavljen tudi Cenik storitev carinskega poslovanja (pdf), ki veljajo s 1. julijem 2021.

Vir: Pošta Slovenije

Nazaj