Velika Britanija potrdila podaljšanje začasne uporabe sporazuma z EU

Novica z dne 25. 02. 2021

Britanska vlada je prižgala zeleno luč podaljšanju začasne uporabe sporazuma o odnosih z EU po brexitu do konca aprila. Začasna uporaba je bila sprva predvidena do konca tega meseca.

"Danes smo potrdili podaljšanje roka za ratifikacijo sporazuma do 30. aprila," je v torek sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade.

Izrazil je razočaranje, da uniji ni uspelo zaključiti svojih notranjih postopkov v dogovorjenem roku, saj da to povzroča negotovost pri podjetjih in državljanih na obeh straneh. "Pričakujemo, da bo EU spoštovala novo časovnico," je dodal.

EU je za podaljšanje začasne uporabe sporazuma do konca aprila zaprosila minuli teden. V Bruslju so ob tem izpostavili, da gre za tehnično podaljšanje, ki bo omogočilo dokončanje pravne in jezikovne revizije sporazuma v vseh 24 jezikih, ki jo je treba izvesti pred ratifikacijo.

Informacija, da želijo članice EU začasno uporabo sporazuma o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom podaljšati do konca aprila, je zaokrožila januarja. Kot razlog se je navajalo ugotovitev, da je prevod 1246 strani besedila v vse uradne jezike realno zagotoviti do sredine aprila.

EU in Združeno kraljestvo sta sporazum o odnosih po brexitu sklenila na božični večer. Voditelji na obeh straneh so ga podpisali predzadnji dan minulega leta. Z januarjem je začel začasno veljati, ker do izteka prehodnega obdobja s koncem minulega leta ni bilo dovolj časa za izvedbo ratifikacijskega postopka v EU.

Za ratifikacijo na ravni EU je potrebna potrditev v Evropskem parlamentu, ki mora soglašati s sporazumom, da se ta lahko uveljavi. Lahko ga le sprejme ali zavrne, spreminjati pa ga ne more. Za potrditev je potrebna navadna večina evropskih poslancev. Ob odločanju o sporazumu bo parlament sprejel tudi resolucijo.

Zadnji korak na strani EU bo še končna potrditev članic v okviru Sveta EU, ki mora biti soglasna. Ker sporazum po veljavni pravni oceni pokriva le področja v pristojnosti EU, nacionalne ratifikacije niso potrebne, le potrditev na ravni EU, ki vključuje parlament in Svet EU.

Vir: STA

Nazaj