Vlada s sklepom podaljšala čakanje na delo do konca avgusta

Novica z dne 23. 07. 2020

Vlada je danes s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta, saj je ocenila, da je še vedno potreben.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci dodal, se razmere na trgu dela počasi umirjajo, tako da sheme v prihodnje morda ne bo treba več podaljševati.

Minister je danes spomnil, da je četrti protikoronski zakon, ki je začel veljati 11. julija, ukrep začasnega čakanja na delo od doma podaljšal do konca tega meseca, ob tem pa predvidel možnost, da ga vlada s sklepom še dvakrat podaljša za en mesec, torej najdlje do konca septembra. Za prvo podaljšanje je torej že prižgala zeleno luč, saj ocenjuje, "da je ukrep še vedno uspešen in da ga delodajalci potrebujejo".

Po Cigler Kraljevih besedah je trenutno na čakanju na delo še vedno več kot 24.000 delavcev, kar kaže, da v nekaterih panogah še ni zaznati okrevanja ali pa okrevanje ni dovolj močno, da bi lahko delodajalci polno angažirali zaposlene. Po tretjem protikoronskem zakonu, ki je čakanje na delo pokrival v mesecu juniju, je bilo medtem v shemo vključenih 65.000 zaposlenih, je spomnil.

Sicer pa minister verjame, da so bili ukrepi za zaščito trga dela iz protikoronskih svežnjev uspešni, saj se je strma rast brezposelnosti junija umirila in padla pod 90.000 registriranih brezposelnih. Trenutno naj bi bilo uradno brez dela okoli 89.300 oseb. Veselijo ga tudi podatki, da se povečuje število razpisanih delovnih mest, ki da bi bilo lahko podobno tistemu iz lanskega sedmega meseca.

Vir: STA

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.