Za WHO skrajšanje karantene kompromis med nadzorom nad pandemijo in gospodarskim zagonom

Novica z dne 03. 01. 2022

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je preteklo sredo ocenila, da je skrajšanje obdobja karantene za osebe s covidom-19 kompromis med nadzorom širjenja covida-19 in ohranjanjem gospodarstva v zagonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več držav je že skrajšalo obdobje karantene, medtem ko se število okužb z novim koronavirusom povečuje.

WHO je sporočila, da se vlade trudijo najti pravo ravnovesje, potem ko se je prejšnji teden po vsem svetu zaradi širjenja nove različice omikron število primerov okužbe z novim koronavirusom povečalo za 11 odstotkov.

"Če bodo skrajšali obdobje karantene, se bo pri majhnem številu primerov bolezen lahko razvila in prenesla naprej," je na novinarski konferenci opozoril direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan. Dodal je, da gre za kompromis med znanostjo in čim manjšimi motnjami v gospodarstvu in družbi.

Verjetnost, da se pri nekomu po petih, šestih ali sedmih dneh od morebitne okužbe pojavijo simptomi, se eksponentno manjša, je še pojasnil Ryan in dodal, da morajo vlade presoditi o dolžini karantene.

Španija je ta teden skrajšala obvezno karanteno za ljudi, ki so bili pozitivni na okužbo z novim koronavirusom, z deset na sedem dni. V ZDA so prepolovili priporočeni čas samoizolacije ljudi, ki ne kažejo znakov okužbe, z deset na pet dni. Karantenske predpise je omilila tudi Italija.

V Sloveniji karantena traja deset dni zadnjega stika z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Karantena velja za vse, razen za cepljene s poživitvenim odmerkom.

Vir: STA

Nazaj