Zaposlenim, ki so bili v rizičnem stiku, bo potrdila izdajala medicina dela

Novica z dne 23. 10. 2020

Pristojna ministrstva in službe usklajujejo protokol za primere, ko delavec zaradi stika z okuženo osebo ne more opravljati svojega dela, odločbe o karanteni pa zaradi preobremenjenosti NIJZ ne dobi več.

Delodajalci bodo lahko predvidoma povračilo nadomestila plače za takšne delavce uveljavljali s potrdilom, ki ga bo izdala medicina dela.

V teh preteklih dneh se je pojavilo veliko primerov, kot je ta: Bolezen covid-19 so potrdili pri partnerki – njej je bila odrejena karantena oziroma bolniški stalež, sam pa je dobil le navodila, da mora biti v 10-dnevni karanteni, ne pa tudi izdane odločbe o karanteni. Da naj ostane doma, mu je svetoval tudi delodajalec, a pri tem od njega zahteval vsaj nekakšno potrdilo, da mora biti v samoizolaciji. Ker ga ni imel, je moral koristiti dopust.

Takšnih primerov, tako s strani delodajalcev, kot zaposlenih, je bilo še kar nekaj. Pristojna ministrstva in službe so, kot kaže, poiskale rešitev – za takšne rizične stike bo potrdila izdajala medicina dela.

Kot so za STA danes povedali na ministrstvih za delo in za zdravje, se protokol še usklajuje, ker še niso rešena vsa vprašanja, ki so povezana z nezmožnostjo odpravljanja dela zaradi stika z okuženo osebo.

Predvideno naj bi bilo, da bo delavec o stiku z okuženo osebo obvestil delodajalca in če ta delavcu, npr. zaradi specifike dela, ne bo mogel urediti dela od doma, bo lahko stopil v stik z zdravnikom specialistom medicine dela, s katerim ima sklenjeno pogodbo, in za delavca dobil potrdilo, s katerim bo pri zavodu za zaposlovanje uveljavljal povračilo nadomestila plače za tega delavca (kot ga je doslej lahko za odrejeno karanteno), so za STA povedali na ministrstvu za zdravje.

Vir: 24ur

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.